KOSMISCHE STRALING


Door Joëlle en Janneke, 4vwo, 2003

Wat is kosmische straling?

Kosmische straling bestaat uit geladen deeltjes uit de ruimte. Deze komen voortdurend op de aarde neer en we merken daar persoonlijk vrij weinig van. De kosmische straling is te verdelen in twee soorten: primaire en secundaire straling. De primaire straling bestaat uit de deeltjes die van uit de ruimte onze richting op komen, maar de aarde niet raken. Ze komen namelijk niet in hun geheel door de atmosfeer heen. Daarom zullen de deeltjes uiteen vallen in andere deeltjes en deze komen wel op de aarde. Dit heet de secundaire straling.

Wie heeft het ontdekt en hoe?

Kosmische straling werd in 1911 door de Oostenrijker Victor Hess per toeval ontdekt.

Al een tijd hiervoor was bekend dat er op aarde van nature radioactieve stoffen voorkomen, die straling uitzenden. Hess wilde onderzoeken hoe erg die aardse straling af zou nemen naarmate je verder van de aarde vandaan gaat. Deze afname wou hij meten door met een ballon de lucht in te gaan, maar in plaats van de verwachte afname, nam het stralingsniveau op grotere hoogte steeds meer toe. Het bleek dus dat er ook straling van buitenaf op de aarde neerkwam. Dit was de ontdekking van de kosmische straling.

Waar bestaat de straling uit?

De straling bestaat vooral uit protonen met een kern van helium. Ook komen er kernen van goud en ijzer voor. Over het algemeen bestaat de straling uit elektronen, muonen en neutrino’s.

Hoe slaat de kosmische straling op de aarde neer?

De deeltjes waaruit de straling bestaat, kunnen gigantisch veel energieën hebben die miljarden malen hoger zijn dan we ooit met aardse deeltjesversnellers kunnen bereiken. Deze energie bereikt zelfs de aarde. De deeltjes knallen hoog boven de atmosfeer op de luchtmoleculen, die dan helemaal verbrijzeld worden en als een bundel van elementaire deeltjes met bijna de snelheid van het licht, de atmosfeer binnendringen. Een deel van die deeltjes wordt in de onderste lagen van de atmosfeer geabsorbeerd. Een aantal deeltjes dringt zelfs tot kilometers diep in de aardkorst door. Dit zijn de muonen.

een tekening van een inslaand kosmisch deeltje

Waar komt de straling vandaan?

De straling komt van alle kanten van de ruimte op de aarde neer, maar vooral van de zon. De zon zendt protonen en elektronen de ruimte in. Deze ‘zonnewind’ wordt hoog boven de aarde opgevangen in haar magnetisch veld en dan via magnetische krachtlijnen afgevoerd naar de polen. Als de zon heel erg veel van deze straling uitzendt, kunnen er zoveel energierijke deeltjes vrijkomen, dat de lucht bij de polen gaat oplichten. Dit heet het poollicht

opname van het poollicht

Wat is galactische kosmische straling?

Galactische kosmische straling is straling die van buiten ons zonnestelsel komt. De straling bestaat uit kernen van atomen. Ze zijn de laatste miljoen jaar versneld. Hierdoor reizen ze nu met de maximale snelheid die ze kunnen bereiken namelijk met de lichtsnelheid. De galactische kosmische straling wordt ook beïnvloed door de zon. De zonnewind zorgt voor een magnetisch veld. Als de stralingsdeeltjes hierin terecht komen, raken ze iets van hun energie kwijt. Hoe groter het magnetisch veld, hoe meer energie de stralingsdeeltjes kwijtraken. Als de deeltjes een te lage energie hebben, komen ze niet meer op de aarde terecht. Dus elke keer als de zon actiever wordt, komen er minder deeltjes op de aarde terecht. Dit gebeurt regelmatig in een periode van 11 jaar en dit kunnen we dus meten met de hoeveelheid galactische straling die op de aarde terecht komt.

Wat is abnormale kosmische straling?

Abnormale kosmische straling is straling met een hele andere samenstelling dan de andere twee soorten straling  (galactische en kosmische straling). Galactische kosmische straling en kosmische straling bevatten veel meer protonen dan helium en evenveel zuurstof en koolstof. Abnormale kosmische straling bevat meer helium dan protonen en meer zuurstof dan koolstof. De abnormale kosmische straling ontstaat uit neutrale atomen uit de ruimte. Deze komen de heliosfeer binnen. Hier worden de deeltjes geïoniseerd en door de zonnewind worden de ionen naar het uiteinde van de heliosfeer geblazen. Daar worden ze versneld en uiteindelijk komen ze weer in de buurt van de aarde en kunnen wij ze meten. 

Hoe ontstaat kosmische straling?

Kosmische straling ontstaat doordat atomen hun elektronen verliezen en versneld worden. Dit versnellen gebeurt door supernova’s.

Hoe kunnen we kosmische straling meten en wat meten we dan?

Op aarde meten we de secundaire straling. Een primair deeltje botst tegen de atmosfeer en vervalt. Hierdoor ontstaat een soort douche (shower) van secundaire deeltjes. De deeltjes die hiervan op aarde komen, meten we. Dit meten gebeurt door middel van detectoren. Door de detectoren over een groot oppervlak te plaatsen, kunnen de showers gemeten worden. Als namelijk meerdere detectors op (ongeveer) het zelfde moment de inslag van een deeltje meten, betekent dit dat er een shower op de aarde terecht is gekomen. Er bestaan showers met hoge en lage energieën. De showers met lage energieën komen veel vaker voor dan de showers met hoge energieën. De deeltjes worden onder andere gemeten met een scintillator-detector.

schematische tekening van een shower

schematische tekening van een volledige detector

Hoe werkt een detector?

Het meten van deze straling gebeurt onder andere met de scintillator detector. Wanneer een bepaald deeltje door de scintillator gaat, komen daar fotonen vrij die (niet met het menselijk oog) te zien zijn als een zeer kleine lichtflits. Het materiaal waaruit de fotonen vrij komen, is gemaakt van plastic met een bepaald chemisch goedje erin.

schematische weergave van de detector

Deze vrijgekomen fotonen (ongeveer 20.000 per muon dat door de detector gaat) weerkaatsen binnenin de detector en komen vervolgens bij een soort ‘lichtsluis’. Deze sluis heeft een speciale vorm die er voor zorgt dat de fotonen door middel van weerkaatsing bij het volgende onderdeel van de detector komen, de ‘photo-multiplier’.

schematische weergave van de lichtsluis

De photo-multiplier zorgt ervoor dat de inkomende fotonen omgezet worden in elektriciteit en deze kan weer door de computer gemeten worden. Als een foton op een speciaal materiaal botst, komt er een elektron vrij. Dit signaal is nog niet sterk genoeg om te meten en daarom botst dit elektron weer op een ander materiaal waarbij meerdere elektronen vrij komen. Door herhaling van dit proces, ontstaat er een goed meetbare stroom. Deze wordt naar de computer gestuurd en kan worden geregistreerd.

de photo-multiplier

Wat voor soort deeltjes komen op de aarde neer?

Uit de ruimte komen zeer veel verschillende deeltjes op ons af. Maar veel van die deeltjes hebben een korte levensduur en vervallen in andere deeltjes. Op aarde komen een paar verschillende deeltjes neer. Dit zijn over het algemeen elektronen, muonen en neutrino’s.

Elektronen draaien in principe rondom de kern (protonen en neutronen) van een atoom. Maar er is dus ontdekt dat ze ook los voorkomen. Ze hebben een lading van –1 en een gewicht van 0,0005 u. (Ter vergelijking: het lichtste atoom, waterstof, weegt 1 u.) Elektronen leven gemiddeld jaar.

Muonen horen bij de elektronen, maar zijn veel zwaarder. Ze hebben ook een lading van –1 maar wegen 0,1 u. De levensduur van muonen is ongeveer  seconde. Dit lijkt verschrikkelijk kort in vergelijking met het elektron. Maar doordat het nog steeds lang is in vergelijking met andere deeltjes die bij het vervallen ontstaan, komen ze toch op aarde terecht. Bovendien bewegen de muonen, net als vele andere deeltjes, met de lichtsnelheid en kunnen ze dus een hele grote afstand afleggen voordat ze vervallen.

Neutrino’s  zijn deeltjes zonder lading en een verwaarloosbare massa. Ze ontstaan wanneer een elektron of een muon vervalt. Doordat ze geen lading hebben en bijna geen reactie met materialen hebben, zijn ze vrijwel niet te detecteren.

Bronvermelding:

http://particleadventure.org/particleadventure/frameless/startstandard.html   

Lawrence Berkely National Laboratory, heel goede informatie als een soort quiz, maakt het erg aantrekkelijk, duidelijk, goed niveau, Engelstalig.

www.nikhef.nl

National Institute for Nuclear Physics and High Energy Physics, gevestigd in Amsterdam, zeer veel en goede informatie, goed betrouwbaar, hoog niveau, over het algemeen Engelstalig.

www.hef.kun.nl/nahsa

Site van NAHSA, Nijmegen Area High School Array, samenwerkingsproject van de Universiteit Nijmegen met middelbare scholen uit de regio, goed tot hoog niveau, goed betrouwbaar, Nederlandstalig.

www.hisparc.nl

High-School Project on Astrophysics Research with Cosmics, het idee om dit onderwerp te kiezen, goede site met veel links, goed tot hoog niveau, goed betrouwbaar, duidelijke informatie, Nederlandstalig.

http://www.astro.uva.nl/encyclopedie/straling.html

Site van Sterrenkunde Encyclopedie, betrouwbaar, goed tot hoog niveau, veel goede links, Nederlandstalig.

Janneke is naar een voorlichting bij het NIKHEF geweest over het detecteren van kosmische straling.

Onbeantwoorde vragen:

-         Hoeveel detectors bestaan er al ongeveer en wat zijn de resultaten van deze detectors?

-         We merken vrijwel niets van de kosmische straling, maar waarschijnlijk staan een heleboel processen onder invloed van deze straling. Wat voor processen en wat is die invloed?

-